Choucroute (zuurkool uit de Elzas)

Choucroute (zuurkool uit de Elzas)

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 min
Gang hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Uitrusting

  • slowcooker

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 spekreepjes
  • 1 kilo Eigen gefermenteerde zuurkool – versie #3 (of welke zuurkool dan ook, als het maar lekker is)
  • 1 groene appel geschild og geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 8 aardappelen krieltjes of nieuw; gehalveerd
  • 400 gram varkensschouder in plakken van 1 cm
  • 2 braadworsten in dikke plakken
  • 6 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 2 laurierbladeren
  • 375 milliliter witte wijn bijvoorbeeld Riesling
  • mosterd
  • roggebrood

Instructies
 

  • Verhit de olie in een pan op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door.
  • Doe de ui en knoflook in de pan en fruit 4 minuten, tot ze zacht en glazig zijn. Schep in de kom met de zuurkool en meng.
  • Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de slowcooker, samen met de aardappels en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper.
  • Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over.
  • Bestrooi met zout en peper, schenk de wijn erbij en laat 4 uur op de hoge stand garen tot het vlees mals is.
  • Serveer met mosterd en roggebrood.

Notities

Je kunt voor dit robuuste gerecht uit de Franse Elzas prima andere soorten varkensvlees gebruiken, zoals varkensschenkel of lekkere worstjes.
Het recept ‘Choucroute (zuurkool uit de Elzas)’ is afkomstig uit het kookboek ‘Slow cooked’ van Olivia Andrews.

Geef een antwoord