Eigen gefermenteerde zuurkool – versie #1

Eigen gefermenteerde zuurkool – versie #1

Eerste sessie zuurkool maken. Het basisrecept is afkomstig van Natuurlijker Leven.
Bron: Henk
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Recept afdrukken
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur
fermentatietijd 42 dagen
Gang hoofdgerecht
Keuken Elzas
Porties 0

Equipment

  • zuurkoolpot
  • zuurkoolstamper

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Snijd de witte kool fijn met bv. een mandoline of handmatig met een groot scherp mes. Bewaar enkele schone bladeren.
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
  • Leg onderin de zuurkoolpot een bewaard blad en doe een kilo van de gesneden kool in de pot. Strooi ongeveer 1/4 deel van het kruidenmengsel over de kool en mishandel de kool met de stamper in de pot, zodat zoveel mogelijk kool gekneusd is en er vocht begint te vormen in de pot.
  • Herhaal de handelingen tot alle kool in de pot zit. Giet de wijn erbij. en dek af met wederom wat bewaarde bladeren. Plaatst de verzwaringsstenen. Het geheel moet nu ruim onder het vocht staan.
  • Plaats de pot op een koele plaats, vul de ruimte tussen het deksel en de rand met water en wacht een week of 6. In de tussentijd regelmatig controleren en eventuele schimmels verwijderen. Deze schimmels hebben normaliter geen invloet op de kwaliteit van het eindproduct. Zorg dat er altijd water tussen het deksel en de rand staat.
  • Na een week of 6 kan je het resultaat beoordelen. Ruik en proef het gefermenteerde resultaat. Eventueel kan je het nog wat langer laten staan. Indien gereed kan je het erg goed inwecken.

Geef een reactie