Eigen gefermenteerde zuurkool – versie #3
Foto van zuurkool in wording

Eigen gefermenteerde zuurkool – versie #3

Onze voorraad eigengemaakte zuurkool is bijna op. Bij de Turkse winkel 4 enorme witte kolen aageschaft en met de van Sinterklaas verkregen mandoline ruim 6 kilo aan gesneden kool verkregen.
Bron: Henk
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 42 d
Gang hoofdgerecht
Keuken Elzas

Uitrusting

  • mandoline
  • grote kuip
  • zuurkoolpot
  • zuurkoolstamper
  • nauwkeurige keukenweegschaal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Bewaar een paar fraaie buitenste bladeren van de kool. Deze zijn later nodig.
    Snijd het harde hart uit de kolen en de rest met de mandoline of een scherp groot keukenmes fijn.
  • Weeg alle kruiden en het zout af in meng het door elkaar.
  • Stamp de kool goed aan. Dit kan in de grote kuip of in de zuurkoolpot. Let wel op dat deze kwetsbaar. is. Indien u het in de laatste doet; doe het per batch van ongeveer 1 kilo.
  • Doe onderin de pot een enkele laag bewaarde bladeren en vul aan met ongeveer 1 kilo gestampte kool. Die daaroverheen ongeveer 1/5 van het kruidenmengsel. Herhaal deze stappen tot de 5 kilo kool op is, alsmede de kruiden. Doe het eventuele vocht uit de kuip ook in de pot.
  • Vul de pot af met de witte wijn.
  • Dek de zuurkool af met wederom wat opzij gelegde bladeren en verzwaar het geheel met de stenen. Het geheel zal als het goed is nu onder het vocht moeten staan. Doe het deksel erop en water in de geul van het deksel.
  • Zet de pot 2 weken op kamertemperatuur weg. verwijder regelmatig eventuele schimmels (deze zijn normaliter niet schadelijk) en zorg ervoor dat er voldoende water in de geul blijft staan.
  • Zet de pot vervolgens minimaal 4 weken op een koele plaats; bijvoorbeeld de kelder. Draag dezelfde zorg voor de kool als bij de vorige stap.
  • Na minimaal 6 weken is de zuurkool klaar voor gebruik. U kunt het product direct uit de pot proeven. Wij hebben na een maaltijd eruit gehaald te hebben de rest in grote potten gewecked voor later gebruik.

Geef een antwoord