Lamsbout op z’n Spaans

Bij de Albert Heijn trof ik een ‘Bran­den­burg Mees­ter­stuk lams­bout‘ aan. Aangezien je in het culinaire Veendam niet overal een wat meer bijzonder stukje vlees aantreft, deze meegenomen om daar een leuk gerecht mee te maken, zonder de standaard bijgevoegde saus en kruiden.

Ik had toevallig een mooie fles Spaanse wijn op temperatuur staan; dus op het internet maar eens gezocht naar een Spaans recept met lamsbout.

Lamsbout op z'n Spaans

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Recept afdrukken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo lamsbout met bot
  • 5 sjalotten
  • 250 gram champignons klein
  • takjes verse tijm
  • 4 laurier
  • 1 tak dragon
  • snuf currypoeder
  • 1 glas port
  • 10 aardappel gewone
  • 1 venkelknol
  • 2 tenen knoflook
  • 10 plakjes gerookte spek
  • 250 gram prinsessenbonen
  • 90 gram boter
  • scheutje room
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Ontbeen de lamsbout. Maak een mengsel van 2 fijngesneden teentjes knoflook, de laurier, dragon en tijm. Smeer het kruidenmengsel op de plaats waar het bot zat en steek het bot weer terug in het vlees. Kruid de lamsbout met peper en zout.
  • Zet een pan op het vuur en laat 40 g boter smelten. Leg de lamsbout in de pan en schroei het vlees aan alle kanten dicht. Leg de lamsbout daarna in een beboterde braadslede en laat verder garen in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Na 45 minuten haal je het vlees uit de oven en leg je er de gesneden champignons en de versnipperde sjalotjes bij. Giet ook het glas porto in de braadslee, naast het vlees.
  • Smeer de lamsbout in met currypoeder en zet vervolgens alles terug een kwartiertje in de oven.
  • Haal de lamsbout uit de oven en doe het braadvocht in een pannetje. Voeg wat water en 20 g boter toe en laat zacht inkoken tot een saus.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Maak de venkel schoon, snijd hem in stukken en kook hem, samen met de aardappelen. Als de groenten gaar zijn, giet je ze af en maak je er een puree van, door ze te pletten en er 20 g boter en een scheutje room aan toe te voegen. Kruid de puree met peper en zout.
  • Maak de boontjes schoon en kook ze gaar. Giet af en spoel ze met koud water. Neem telkens enkele boontjes en draai er een plakje gerookte spek rond. Bak ze nadien lichtjes aan in 10 g boter.

 

Geef een reactie