Koken in de sneeuw
Naar recept gaan
Het lijkt wel kerst…

Al een paar dagen gonsde het rond op radio, tv en internet: ‘Het gaat komend weekend sneeuwen, wel 30 cm.’

Hierdoor kreeg ik zin om buiten te koken in de Bográc: boven het vuur, ín de sneeuw. Ik zag de plaatjes al voor me (en jullie kunnen ze nu ook zien omdat de gemaakte foto’s redelijk overeenkomen wat ik toen dacht) en ben gaan zoeken naar een geschikt recept. Toen ik vervolgens op Facebook zag dat de site www.rookmetsmaak.nl een prijsvraag uitschreef voor het mooiste gerecht wat in de sneeuw bereid werd was het helemaal compleet.

Ik heb gekozen voor de Goulash van de Vuurmeester, deze heb ik gemaakt op de 1ste Buitenkookworkshop die ik gedaan heb en waar het smeulende vuur voor buitenkoken flink opgestookt is. Het is een beetje van mij en veel van de Vuurmeester geworden; er lagen nog wat groenten in de koelkast die eigenlijk op moesten, maar niet in het originele recept stonden.

Zondagochtend vroeg lag er maar een dun laagje sneeuw, enigszins teleurstellend. Maar gelukkig ging het al snel wat harder sneeuwen en kwam er toch nog een centimeter of 10 bij. Het vuurtje wat ik maakte brandde al vlot (ook van de Vuurmeester geleerd) en alle voorbereidingen waren binnen al gedaan.

Terwijl de sneeuw zachtjes naar beneden kwam en alles nog witter maakte, ben ik begonnen met koken, na de 1ste stap even naar binnen (wel het vuur in de gaten blijven houden). Ondertussen was ook het brooddeeg gerezen en kon de BBQ voorbereid worden om daar het brood in af te bakken.

Na ruim 2 uur stoven konden we genieten van een heerlijke Goulash met zelfgebakken brood.

Goulash

Beetje van mezelf, veel van de Vuurmeester
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur 30 min
Totale tijd 3 uur 30 min
Gang hoofdgerecht
Keuken Hongaars
Porties 4 personen

Uitrusting

  • bográc
  • driepoot
  • vuurplaats

Ingrediënten
  

  • 750 gram magere runderlappen
  • 50 gram ontbijtspek (in blokjes)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel pikante of gerookte paprikapoeder.
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel majoraan
  • 500 ml vleesbouillon
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 uien
  • 4 aardappels (vastkokend, ong 500 gr)
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • flinke scheut rode wijn
  • zout / peper naar smaak

Beetje van mij

  • 300 gram peultjes
  • 200 gram gemengde paddenstoelen

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd de runderlappen in grove blokken.
  • Pel de uien en snijd in stukken (mag best wat groter, als het erin zit mag je het ook proeven).
  • Pel de knoflook en knijp uit / snijd fijn, voeg toe aan de schaal met ui.
  • Maak de paprika's schoon en snijd in blokjes.
  • Schil de aardappelen en snijd in blokjes, voeg toe aan de schaal met paprika.
  • Zorg dat je vuurtje lekker brandt
  • Zet de driepoot er overheen

Bereiding Stap 1

  • Verwarm de bográc boven het vuur.
  • Zet het volgende klaar in de buurt van het vuur: De spekblokjes, uien, knoflook, paprikapoeder (beide), rundvlees, karwijzaad, marjoraan, rode wijn en bouillon.
  • Bak in de bogrács de spekblokjes uit, het vet gebruik je straks om de rest in te braden (eventueel wat olie toevoegen).
  • Als de spekjes uitgebakken zijn, voeg de knoflook en ui toe. Fruit dit in het spekvet tot ze zacht zijn en geuren.
  • Voeg de beide paprikapoeders toe en laat even meebakken.
  • Voeg de rundvleesblokjes toe en braad even aan
  • Voeg tot slot het karwijzaad, majoraan, rode wijn en bouillon toe.
  • Laat het gerecht ongeveer 2 uur stoven met het deksel (half) op de pan. Controleer regelmatig of de goulash niet aanzet. Eventueel een beetje water of overgebleven bouillon toevoegen.

Bereiding Stap 2

  • Na ongeveer 1 1/2 uur voeg je de paprika en aardappel blokjes toe, samen met de gezeefde tomaten.
  • Laat dit nog ten minste een half uur meestoven. Zorgt dat het goed suddert (pruttelen), anders worden de aardappelen niet goed gaar.
  • Als de goulash niet dik genoeg is, kan je dit wat binden met paprikapoeder. Geen tomatenpuree, dan wordt de goulash te zuur.
  • Serveer met bijpassende wijn en zelfgebakken brood. Eet smakelijk!

Geef een antwoord