Oliebollen uit de Dutch Oven
Weer eens iets anders!
Naar recept gaan

Na een uitgebreide test van oliebollen die bij de diverse kramen te verkrijgen waren, heb ik besloten om toch maar zelf oliebollen te gaan bakken. Geen van de geproefde bollen waren helemaal wat we zochten: te vet, te droog, te sponzig, te compact… Dat wil natuurlijk niet zeggen dat eigengemaakte oliebollen wel aan onze wensen voldoen, maar het is in elk geval het proberen waard. Het enige wat nog niet in huis was, was ‘oud bruin’ bier… Dat probleem was snel opgelost door een wandeling naar de COOP te maken (hadden we de lichaamsbeweging voor oudejaarsdag ook meteen gehad).

Vervolgens nog even zoeken naar een goed recept en de bereidingswijze… Dat was snel gevonden. In de facebookgroep ‘Dutch Oven NL’ kwamen steeds meer plaatjes langs van DO’s gevuld met oliebollen. Geheel in stijl met de rest van de vakantie besloot ik dan ook om dit ‘gerecht’ buiten klaar te maken op de Envirovit M5000 en de 3ft DO; dat is de kleinste DO die we hebben (capaciteit: 0,7 liter), maar die kon het aantal oliebollen dat ik wilde maken prima aan.

Klaar voor de start!

Op kampvuurkok.nl vond ik al snel een recept wat me wel het proberen waard leek. Let op: Frituren boven het kampvuur is niet zonder risico, lees dus de instructie goed door (van kampvuurkok.nl)

Eerst het beslag gemaakt, hoeft eigenlijk niet te rijzen, dus zo klaar! Daarna alles buiten klaargemaakt voor gebruik: Envirovit aangestoken, kraag erom zodat de warmte goed bij de DO kan, DO gevuld met slaolie en natuurlijk de Weber iGrill2 om de temperatuur goed te kunnen monitoren.

Bijna klaar….

Het viel me niets tegen; de olie kwam vlot op temperatuur, het is me gelukt om deze tussen de 160° en 180­° te houden door wat te ‘spelen’ met het aantal houtjes en het moment van nieuwe toevoegen. Als de temperatuur onder de 170° kwam, eerst weer opgestookt voor er nieuwe bollen in gingen. Het resultaat was om van te smullen… een aantal hebben de schaal niet gehaald :).

Het waren uiteindelijk oliebollen die luchtig waren, maar niet vet. De smaak was anders dan die van de commerciële kramen, maar dat is vast door het buiten ‘koken’ toegevoegd. Zeker het herhalen waard!

Oliebollen uit de Dutch Oven

Ook lekker op andere dagen!
Prijs: € 5,00
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang borrelhapje
Keuken Nederlands
Porties 30 oliebollen
Calorieën 521 kcal

Uitrusting

  • Dutch Oven FT3
  • Envirovit M5000
  • Weber iGrill2

Ingrediënten
  

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • 2 deciliter melk
  • 33 centiliter bier (oud bruin)
  • 1 liter slaolie (om in te frituren)

Optioneel

  • 200 gram rozijnen (5 minuten wellen in kokend water en daarna goed uitlekken)
  • 1 appel

Instructies
 

  • Meng het zelfrijzend bakmeel, zout en suiker.
  • Klop het ei en voeg dit toe.
  • Voeg al roerend met de garde het bier en de melk toe; goed blijven roeren tot alle klontjes verdwenen zijn.
  • Voeg eventuele vulling toe.
  • Bak de bollen in de olie op 180° in 6 á 7 minuten goed bruin (afhankelijk van de grootte).

Voedingsstof

Serving: 100gCalorieën: 521kcalKoolhydraten: 107gEiwit: 15gVet: 4gVezel: 5gSuiker: 3gVitamine C: 2mgIJzer: 2mg

Geef een antwoord