Cote de boeuf met peperjus

Cote de Boeuf met peperjus

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Recept afdrukken
Totale tijd 1 uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 2 takjes platte peterselie
  • 2 takjes tijm blaadjes gerist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 750 gram Cote de Boeuf zonder bot
  • peper en zout
  • 50 gram roomboter
  • 100 milliliter rode wijn
  • 380 milliliter runderfond (is een klein potje)
  • 100 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels groene peperbesjes (potje, groene pepers ingemaakt op azijn)
  • 1 pastinaak in grove stukken
  • 2 oerwortels grote, in grove stukken
  • 50 gram veldsla

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140 °C. Doe intussen in een vijzel:  peterselieblaadjes, tijmblaadjes, olijfolie  en 1 teentje knoflook in een vijzel. Wrijf het fijn tot een kruidenolie. Bestrooi de cote du boeuf met zout en peper, en smeer rondom in met de kruidenolie. Verhit de boter in een koekenpan. Braad het stuk vlees rondom bruin. Neem uit de pan en leg het in een ovenschaal of braadslede. Leg de pastinaak, oerwortel en de gekneusde teen knoflook rondom het vlees. Zet de braadslede in de oven en bak het vlees meet groenten ca. 40 minuten.
    Eigen opmerking: onze kerntemperatuur was 60 graden voor het vlees. De groenten waren niet gaar. Wellicht eerst koken of iets van bouillon erbij?
  • Verhit intussen het achtergebleven bakvet in de koekenpan. Blus af met de rode wijn. Voeg de runderfond toe en breng opnieuw aan de kook. Laat tot ca. 1/3 inkoken. Roer de slagroom en de peperkorrels erdoor. Laat de saus ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Neem het vlees uit de oven, laat even rusten. Leg op een schaal. Schep de pastinaak, oerwortel en de gekneusde teen knoflook rondom het vlees. Garneer met veldsla.
    Eigen opmerking: eventueel indikken met aardappelzetmeel/maizena.
  • Om te controleren of de cote du boeuf inderdaad mooi rosé is, kun je een (digitale) vleesthermometer gebruiken. Op de temperatuur van 52 °C is rundvlees dan op de juiste temperatuur en van binnen mooi rosé. Mijn slager heeft (gratis!) kleine mini-vleesthermometertjes voor éénmalig gebruik. Die steek je in het vlees, en als het vlees op de juiste temperatuur is, dan springt het dopje eraf. Klaar is Kees! Vraag je slager ernaar, het werkt super!

Notities

Bij dit gerecht hebben we een Brunel de la Gardine Côtes du Rhône uit 2017 gedronken.

Geef een reactie