Gegrilde eendenborst met sinaasappel-portsaus

Eend is één van meest favoriete vogelsoorten. Je kan er veel mooie gerechten mee maken en het staat chique op het menu. Voor het kerstdiner van 2016 behoefde ik niet lang na te denken wat het niet-vegetarisch onderdeel zou worden.

In de culinaire doos van Foodelicious zat onlangs een verpakking met fettuccine met citroen. Laat eend met sinaasappel en pasta nu een supercombinatie zijn; dan zou het met citroenpasta nog fraaier kunnen worden.

Als je daarnaast nog fervent liefhebber bent van port en deze drank zich ook nog uitstekend laat combineren met stevig-zoete gerechten, dan is de Google-opdracht snel gegeven en kwam onderstaand recept naar boven.

Ge­gril­de een­den­borst met si­naas­ap­pel­port­saus

Dit recept is nog niet beoordeeld.
Recept afdrukken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 ml sinaasappelsap
  • 380 ml gevogeltefond
  • 50 ml rode port
  • 1 tl aardappelzetmeel
  • 2 eendeborstfilets op kamertemperatuur
  • 1 el olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Laat het sinaasappelsap met de fond en de port op hoog vuur in circa 15-20 min. inkoken tot een dikke stroperige saus. Bind de saus eventueel met de aardappelzetmeel.
  • Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vetlaagje van de eendenborstfilets en breng op smaak met peper en zout. Bestrijk de eendenborst aan de vleeskant dun met de olie. Verhit de grillpan en gril de filets op het vetlaagje 4-5 min., keer ze om en gril ze nog 1 min. Leg de filets op een bakplaat en laat ze in de oven nog 5 min. garen.
  • Neem 1 el van het eendenvet uit de grillpan en roer door de sinaasappel-portsaus.

Notities

 
Tip: Lekker met spruitjes, notenboter en tagliatelle.

Geef een reactie